Genel

Protein Tozunun Zararları

Protein Tozunun Zararları

Spor ile ilgili olan pek çok kişi hatta ilgisi olmayanların bile aklına gelen sorudur, protein tozunun sağlığa zararlı olup olmadı. Öncelikle protein tozu gibi sporcu gıdaları gıda takviyeleridir ve herhangi bir şekilde öğün yerine geçemez. Kullanım şekli veya ne kadar süredir kullanıyor olduğunuza bağlı olarak olumsuz ve zararlı bir takım etkiler boy gösterebilir.

Protein tozları 4 gruba ayrılır, ayrıca protein tozu “whey protein” olarak da anılmaktadır. Genellikle bar veya toz halde tercih edilir.

Protein Toz Çeşitleri

Peynir altı suyu tozu, Sütün içindeki protein içerikli tozdur. Özellikle ve çoğunlukla inek sütü kullanılarak elde edilir.Peynirden veya sütten elde edilebilir. “Whey protein” olarak da anılır. Sindirimi diğerlerine oranla daha yavaş gerçekleşir.

Kazein, Sütün dörtte beşinde(%80) bulunur, sütün geri kalanından da whey protein(%20) elde edilir. Sindirilmesi 7 ve 8 saate kadar sürebilmektedir. Kana karışma süresi whey proteinden çok daha fazladır.

Yumurta proteini tozu, Tavuk yumurtası kullanılarak üretilen bir protein takviyesidir.

Soya proteini tozu, Soya içerisinde bulunan proteinden üretilmektedir. Soyaya karşı alerjisi olanlarda alerjik bir tepki gösterebilir.

En Çok Tercih Gören Protein Tozu Hangisidir?

En çok tercih edilen ve önerilen ürün peynir altı suyundan üretilmiş protein tozudur, yani whey proteindir. Dünyada en çok tercih gören ve en saf olan protein tozu whey proteindir.

Protein Tozları Kimler İçindir?

Bedenlerini ağır antrenmanlarla, kuvvet ve güç gerektiren sporlarla geliştiren kişilere önerilir. Bu kişiler ve özel bir sağlık ve benzeri bir durum dışında olmayan kişiler için bu takviyelerin alınması önerilmez.

Sporcular, protein ihtiyaçlarını doğal yollarla yeterli oranlarda alıyorlarsa, bu tozları kullanmaları tavsiye edilmez. Bunun nedeni protein fazla olması durumunda beden de bazı olumsuzlukların ve zararların oluşmasıdır. Karaciğerde yorulma olacaktır, karaciğerin tahrip olması ve yağlanma sorunları baş gösterecektir. Bununla birlikte böbreğin yorulması da görülebilmektedir. Bunların dışında su kaybı da bunlara bağlı olarak yaşananlar arasında olacaktır.

Bu zararların oluşma olasılığı nedeniyle, protein eksikliği ve ihtiyacı olmadığı sürece kesinlikle protein tozlarına başvurulmamalıdır. Kullanılacağı vakit, miktarı ve dozajı bu sebeplerden ötürü çok önemlidir.

Protein Tozunun Vücuda Zararları

Karaciğer yorgunluğu oluşturur.

Karaciğer yağlanmasına ve diğer karaciğer sorunlarına yol açar.

Protein böbrekle ilişkili bir şekilde metabolize edildiğinden, böbreği yorar.

Kalp hastalıklarına neden olabilir.

Kullandığınız diğer ilaçların etkisini azaltabilir.

Gut hastalığına kapı açabilir.

Su kaybına sebep olur.

Su kaybıyla beraber kalsiyum kaybına sebebiyet verir.

Fazla protein tozu kullanımı durumunda veya ölçüsüz kullanımlarda protein tozu çok önemli sorunlara ve hastalıklara sebep olabilir. Bu yüzden protein tozu kullanmadan önce vücudunuz için ihtiyaç duyduğu miktarda kullandığınız dan olabildiğince emin olun.

Son olarak sporcu takviyelerinin “Supplement” olarak da anıldığını ve piyasada bu şekilde de bu ürünlere ulaşabileceğiniz den bahsetmiş olalım.

You may also like

post-image
Genel

En Yaygın Spor Hataları

Sağlığa faydası sebebiyle spor yapmak sıklıkla tercih edilse de spor çok geniş bir kapsama alanına sahiptir. Bazı kişiler için...
Araç çubuğuna atla